Tko to tamo laže?!

Aktualno 4. lipnja 2019

Povodom neistinitih, nepotpunih i tendencioznih natpisa Tonija Paštara u tekstu pod naslovom HDZ apsolutni pobjednik u Sinju, a druga politička snaga postao je – Most“ u današnjem izdanju Slobodne Dalmacije, predsjednik GO SDP Sinj Nikola Vučković, uputio je demantij glavnom uredniku Slobodne Dalmacije gosp. Jadranu Kaporu.

Zahtjev za ispravkom netočnih, nepotpunih i tendencioznih informacija prenosimo u cijelosti sinjskoj javnosti.

 

Poštovani glavni uredniče, gosp. Kapor,

Sukladno Zakonu o medijima, članak 40., stavak 1. dolje potpisani podnositelj zahtjeva objavu ispravka netočnih, nepotpunih i tendencioznih informacija koje su iznešene u Vašim novinama, dana 4. lipnja 2019. god. u tekstu pod naslovom: „HDZ apsolutni pobjednik u Sinju, a druga politička snaga postao je – Most“, koje je potpisao Toni Paštar, a iz razloga jer je SDP-u Grada Sinja nanesena šteta objavom neistinitih, nepotpunih i tendencioznih informacija.

Suprotno odredbama Ustava Republike Hrvatske, članak 38. i Zakona o medijima, članak 40., objavili ste nepotpunu i netočnu informaciju o ostvarenom rezultatu na izborima za vijeća mjesnih odbora Grada Sinja. U objavljenom tekstu i podnaslovu objavljene su slijedeće netočne i nepotpune informacije:

„SDP nije uspio vratiti svoje nekadašnje birače odbjegle listi dr. Jadrijevića.“

Naime, SDP je suprotno tvrdnjama vašeg novinara, ostvario veći broj glasova u odnosu na prethodne izbore, a o čemu najbolje govori usporedba s rezultatima prethodnih izbora, koji su vašem novinaru itekako poznati, međutim, iz nekog razloga on ih u ovom tekstu prešućuje i iskrivljuje.  Stoga, za usporedbu u prilogu dostavljam tablice s službenim rezultatima gradskog izbornog povjerenstva.

Nadalje, u tekstu se navodi ponovno netočna informacija, citiram: „U odnosu na izbore prije 4 godine, HDZ je u Sinju porastao za 5,4%, SDP-ova koalicija pala je za gotovo 6%, a Most je skočio za 3%.“ završen citat.

Upravo suprotno, SDP je u onim mjesnim odborima u kojima je odlučio sastaviti listu ostvario napredak u broju osvojenih glasova u odnosu na prethodne izbore, i to kako slijedi: u Sinju je SDP osvojio 250 glasova (24,31%) i 3 mandata, dok je na prošlim izborima osvojio 181 glas (17,29%) i 2 mandata.

Ako usporedimo rezultate u mjesnom odboru Glavice, onda je rezultat još i bolji. Osvojena su 93 glasa (19,49%) i 2 mandata, u odnosu na 44 glasa (12,25%) i 1 mandat od prije četiri godine.

Nadalje, u tekstu se navodi ponovno netočna i tendenciozna tvrdnja, citiram:  „Unutarnje podjele u sinjskom SDP-u, puno snažnije nego na nacionalnoj razini, zadržale su tu stranku na „umjetnom disanju“. Nisu znali iskoristiti odsutnost liste dr. Jadrijevića i vratiti svoje kroz proteklih 10 godina „oteto“, a u međuvremenu čini se i posve izgubljeno biračko tijelo“, kraj citata.

Nije jasno na temelju čega je autor izvukao ovakav zaključak, obzirom da nikada nije tražio izjavu od potpisnika ovog teksta, kao niti od bilo koga iz redova sinjskog SDP-a. Da li je taj zaključak stvorio na temelju činjenice što je njegova kćer suspendirana iz SDP-a zbog grubog kršenja statuta i djelovanja suprotno usvojenim politikama na lokalnoj razini, pa se sada osvećuje pisanjem neistinitih i tendencioznih tvrdnji? Neka to čitatelji sami procijene. Također, radi objektivnog informiranja javnosti, moramo istaknuti da je SDP svojevremeno bio u poslovnim odnosima s gosp. Paštarom te smo mu temeljem ugovora o najmu iznajmili prostorije za njegovu redakciju. Obzirom da je ugovor davno istekao, a gosp. Paštar još odbija vratiti ključeve i prostoriju u posjed SDP-a, on za nas predstavlja osobu koja je izašla izvan okvira institucionalnog ponašanja i koja prisvaja sebi korištenje tuđe imovine na koju nema pravo. Inače, u Sinju je dobro poznato da se Toni Paštar ne bavi objektivnim novinarstvom i prenošenjem činjenica, već umjesto toga, svojim pisanjem nastoji arbitrirati ili čak sudjelovati u političkim procesima u Gradu Sinju.

Slijedom ovoga zahtjeva, tražim od Vas da sukladno Zakonu o medijima odmah nakon primitka ispravka, objavite gore navedeni demanti bez promjena i dopuna, na istom ili jednako vrijednom mjestu u vašem mediju i na isti ili jednakovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

S poštovanjem,

Predsjednik GO SDP-a Sinj

Nikola Vučković, struč.spec.ing.

Prilozi:

Rezultati-izbora-za-VMO-na-području-grada-Sinja_3.06.2019

REZULTATI-SINJ- 12.06.2016

REZULTATI-GLAVICE 2015