SDP je protiv predloženih izmjena GUP-a Grada Sinja

Aktualno 25. rujna 2018

Poštovane Sinjanke i Sinjani,

Imamo potrebu javno izreći svoj stav o inicijativi gradonačelnice gđe. Kristine Križanac da Gradsko vijeće usvoji predložene izmjene GUP-a Sinja. Tu je od prvorazrednog značaja slučaj ex „Dalmatinke“ za čiji se prostor također traži prenamjena. Svima je poznato da je „Dalmatinka“ nakon višegodišnjega povlačenja po ročištima trgovačkog suda u Splitu, u ožujku prodana kupcu „Business park“ d.o.o. iz Zadra za 24,5 milijuna kuna. Dakle, zemljište i objekti GUP-om definirani industrijskom namjenom prodani su nakon višekratnog  snižavanja cijene dobrano ispod  svoje vrijednosti radi odsudstva bilo kakvog interesa da se kupi dotrajali industrijski pogon. Naposlijetku se pojavio jedini kupac koji kupuje „Dalmatinku“ po uvjetima korištenja tog prostora koji su mu poznati. Nakon kupnje, novi vlasnik traži od Grada Sinja prenamjenu prostora, jer tu ne može organizirati nikakvu proizvodnju, pa da bi se u Sinju unaprijedila kvaliteta života traži prenamjenu prostora kako bi tu mogao organizirati sadržaje različitih oblika, od zabavnih pa do stambenih. I kako se može vidjeti, gradska vlast je ekspresno reagirala i u prijedlogu upućenom Gradskom vijeću u potpunosti ispunila želje novog vlasnika za prenamjenom prostora. Ako ne zavirite malo ispod površine, reklo bi se kako je to još jedan uspješan projekt gradske vlasti te svatko onaj tko je protiv ove inicijative jest kočničar razvoja i napretka Grada Sinja.

Nažalost, stvari stoje potpuno drugačije i u ovim okolnostima SDP je protiv donošenja ovakve odluke. Naime, javnosti nije poznato da je odbor vjerovnika „Dalmatinke“ još 2014.g. tražio da se taj prostor prenamjeni, pa bi izgledi prodaje takvog prostora bili puno bolji, a postigla bi se i bolja cijena.

Razumno gledajući, javilo bi se puno više zainteresiranih kupaca da se, umjesto dotrajalog industrijskog pogona i zemljišta oko njega, prodavalo zemljište koje ima koje ima omogućenu svaku vrstu  namjene, kako to sada gradonačelnica i predlaže. Međutim, gradska vlast na takvo traženje odbora vjerovnika „Dalmatinke“ do današnjeg dana nije dala nikakav odgovor, pa se moramo pitati što to novi vlasnik „Dalmatinke“ ima, a odbor vjerovnika nema, da se njegovom zahtjevu odmah udovolji, a da se zahtjev u kojem su sudjelovali bivši radnici „Dalmatinke“ u potpunosti zanemari? Ne treba biti previše pametan da se zaključi kako se prenamjenom zemljišta onda mogla postići puno bolja cijena za „Dalmatinku“ te da je prosto nezamislivo zašto to gradska vlast tada nije učinila. U tom slučaju, radnici Dalmatinke mogli su u potpunosti namiriti svoja potraživanja i ne doći u situaciju da za kupnju bude zainteresiran samo jedan kupac i to onaj s lošim bonitetom i perspektivama ulaganja.

U ovakvoj situaciji ne možemo misliti ništa drugo, nego da je novi kupac imao povlaštene informacije prilikom kupnje industrijskog pogona da će se to zemljište uskoro prenamjeniti te da će za isti novac imati višestruko vrijedniju imovinu uz svesrdnu pomoć gradske vlasti.

Ovdje je vrlo važno naglasiti da i mi mislimo da je rješenje za to zemljište, u nekoj perspektivi realno povezano sa mogućnosti novog korištenja istog, ali istovremeno smatramo da je procedura koja je tome prethodila prilično sramotna i kako to obično kod nas biva, išla je preko leđa običnih građana, u ovom slučaju bivših radnika „Dalmatinke“. Za nas je to činjenica koju nećemo i ne možemo zanemariti, jer smo se takve vrste pogodovanja i nepravičnosti u sadašnjem okruženju  itekako nagledali.

Predlažemo da se pravično procijeni koliku bi dobit novi vlasnik dobio ovom eventualnom odlukom te da se taj iznosi uplati gradu Sinju koji će ga transferirati bivšim radnicima Dalmatinke, koji su ovakvim ponašanjem lokalne vlasti ostali bez svojih pošteno zarađenih primanja.

Tek tada ćete imati podršku SDP-a.

S poštovanjem,

Za Gradski odbor SDP-a Grada Sinja

Edo Vrančić, dipl.oec. i Nikola Vučković, struč.spec.ing., v.r.