SDP o okolnostima usvajanja proračuna za 2019.g.

Aktualno 2. siječnja 2019

‘Proračun za 2019.g. donesen je voljom HDZ-a, dijela MOST-a i dijela bivših članova NL SJ, koji nažalost, nisu pokazali političku mudrost, tako da će se nastaviti status quo u vođenju Grada. Također, ni izvršna vlast nije pokazala političku hrabrost, pa da povuče prijedlog proračuna i sami izazovu nove izbore, radije nego da im oporba na ovakav način izmijeni proračun.

Lažna oporba već duže vrijeme drži NL SJ na vlasti iz svojih uskih interesa i pozicija u Gradskom vijeću čuvajući funkciju jedinog potpredsjednika Gradskog vijeća, dok dio MOST-a radije bi bio malo na vlasti, a nebi išli na izbore. Radi se o zamagljivanju pozicija unutar Gradskog vijeća i politikanstvu par exellence te građani moraju znati da je to lažna i neiskrena većina.

Ovakav pristup i jednih i drugih, dugoročno neće Gradu Sinju donijeti nikakav boljitak, dapače, možemo samo očekivati nove trzavice zbog kojih će Sinj i dalje zaostajati za ostalim gradovima. Za pretpostaviti je kako će gradonačelnica biti motivirana da njihov proračun sprovede u djelo i koliko će biti učinkovita. I što je jednako važno, krivac za eventualnu lošu provedbu ne može biti gradonačelnica, jer to i nije njen proračun.

Po prvi puta otkako je parlamentarne demokracije, proračun nisu donijeli vladajući, nego lažna oporba. Ovakav eksperiment još nigdje u svijetu nije isproban i predstavlja svojevrsno “igranje politikom”, a Sinju treba ozbiljna vlast sa ozbiljnim programom.

SDP nije želio sudjelovati u takvom donošenju proračuna, jer smatramo da je ova vlast loša i štetna za Sinj. To se pokazalo na puno primjera, a možda ponajbolje na primjerima gradnje gradske sportske dvorane i jahaonice. U situaciji u kojoj Gradsko vijeće već duže od pola godine djeluje bez predsjednika, bez radnih tijela i u uvjetima u kojima se ne zna to je vlast, a tko oporba, smatramo da je sve to nepošteno prema biračima i da je najbolje bilo da se održe novi izbori.

Bilo bi licemjerno od nas da smo dali populističke amandmane u trenutku kada se gradska blagajna dobro puni zahvaljujući primicima s osnove poreza na dohodak i pomoći od države, a da pri tome nema niti jednoga razvojnog projekta koji može garantirati napredak Grada Sinja u budućnosti i ostanak mladih ljudi u Sinju. Primjerice, jedan od gorućih problema u gradu je prometna zagušenost u samom centru Sinja i možda je upravo bio sada bio trenutak, dok se gradska blagajna dobro puni, da se konačno krene u realizaciju projekta zaobilaznice Sinja, umjesto što će se populistički potrošiti novac.’

S poštovanjem,

Gradski odbor SDP-a Grada Sinja

Predsjednik GO SDP-a Sinj

Nikola Vučković, struč.spec.ing., v.r.