Predložene izmjene i dopune GUP-a idu na štetu Grada Sinja

Aktualno 1. srpnja 2019

Povodom najavljene Odluke o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Sinja koje je predložila gradonačelnica Križanac, dužni smo obavijestiti javnost o razlozima zbog kojih ne možemo podržati predložene izmjene i dopune GUP-a.

Naime, nakon kupnje “Dalmatinke” čije zemljište i objekti u prostornim dokumentima imaju industrijsku namjenu, novi vlasnik iz Zadra poslao je zahtjev da mu se odobre sve vrste namjena, osim stambene. U najmanju je ruku sumnjivo da se sada političkim elitama i njihovim poslovnim partnerima dozvoljava prenamjena prostora “Dalmatinke”, a da isto nije bilo omogućeno odboru vjerovnika “Dalmatinke” još 2014. g. U tom slučaju mogla se postići puno bolja cijena za “Dalmatinku”, pa su svoja potraživanja mogli naplatiti i radnici i vjerovnici.

Što se tiče sadržaja koje novi investitor planira tu graditi, nismo vidjeli da se tu radi o stvaranju nekakve nove vrijednosti, već bi došlo isključivo do prebacivanja postojećih sadržaja u gradu Sinju (sportskih, trgovačkih, ugostiteljskih, sala za pireve i sl…)

Moramo naglasiti da u našoj okolici već postoje sredine koje su na ovakav ili sličan način razvijale skladišne i trgovačke kapacitete, pa se sada nalaze u velikim financijskim problemima. S druge strane, smatramo da se radi o jednoj vrsti pogodovanja, kakvih smo se u prošlosti itekako nagledali. Pa nije na odmet spomenuti niti najaktualniji primjer ministra Kuščevića, koji je upravo ovakve stvari radio dok je bio u poziciji načelnika općine Nerežišća, a sada vidimo da se nalazi pod istragom DORH-a i USKOK-a.

Podsjećamo i da je gradonačenica Križanac prilikom poslijednjeg ne usvajanja izmjena i dopuna GUP-a obećala da će odvojiti opravdane zahtjeve običnih sugrađana koji ovime nastoje riješiti svoje svakodnevne probleme, od tzv. problematičnih zahtjeva poput „Dalmatinke“, „Ciglane“, Autoprijevoza“ te bivše „Pekare“, kao i da će biti izrađen detaljni plan uređenja (DPU). Nažalost, ni to nije uspjela ispoštovati.