Gradska vlast je u slučaju izgradnje Interpretacijsko edukacijskog centra pokazala nesposobnost i netransparentnost u upravljanju javnim novcem

Aktualno 16. svibnja 2018

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja većinom glasova usvojen je Zaključak kojim se između ostalog traži smjena pročelnice Ankice Panze s mjesta voditeljice projekta ‘Sinj u sridu’.

Tim povodom oglasio se sinjski SDP čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Povodom održane 4. izvanredne sjednice Gradskog vijeća na temu postupka javne nabave za izgradnju interpretacijsko edukacijskog centra s parkiralištem, smatramo potrebnim izvjestiti javnost o sljedećem.

Kao i u više slučajeva do sada, gradska vlast je pokazala nesposobnost i netransparentnost u obavljanju svojih dužnosti i upravljanju javnim novcem. Odabirom ponude koja je skuplja za 42% od vrijednosti procjenjene javne nabave ili za oko 7 milijuna kuna od najpovoljnije ponude, očito je da se radi o uhodanoj praksi vladajućih. Na ovakve i slične stvari već smo i ranije javno upozoravali prilikom izgradnje Prve sportske dvorane te na 9. sjednici Gradskog vijeća prilikom odabira tvrtke za obavljanje dijela komunalne djelatnosti održavanja javnih površina na području Grada Sinja kada je također odabrana ponuda koja je bila za 64% skuplja od najpovojnije ponude.

Odgovornost za najnoviji fijasko s poništavanjem Odluke o izboru ponuditelja za izgradnju interpretacijsko edukacijskog centra snosi isključivo izvršna vlast na čelu s gradonačelnicom Kristinom Križanac i pročelnicom Ankicom Panzom koja nije dovoljno dobro pripremila ovaj projekt te na vrijeme provela natječajne procedure i procedure javne nabave. Time su se upustile u avanturu s neizvjesnim završetkom cjelokupnog projekta „Sinj u sridu“, a to u konačnici znači da bi EU mogla od Grada Sinja tražiti povrat novca u slučaju ne realiziranja projekta.

Ne stoji tvrdnja vladajuće Nezavisne liste dr. Jadrijevića, koju uporno pokušavaju nametnuti da je projekt doveden u pitanje zbog ne izglasavanja proračuna za 2017.g. Naime, tada su odbili mogućnost da izglasavanjem Odluke o privremenom financiranju nastave još 3 mjeseca raditi na svim projektima kao i do tada. Pad proračuna ni na koji način nije utjecao na dinamiku i realizaciju projekata, a tome u prilog najbolje govori činjenica da su se svi ostali projekti nastavili realizirati normalnom dinamikom i da je za vrijeme vladanja Povjerenika Vlade RH provedeno ukupno 16 postupaka javne nabave. – stoji u priopćenju sinjskog SDP-a kojeg potpisuje predsjednik stranke i gradski vijećnik Nikola Vučković.

Izvor: dalmacijaplus.hr