Sretan Dan žena

Aktualno 8. ožujka 2015

I ove godine, na Međunarodni dan žena, podsjećamo na odgovornost koju kao socijaldemokratkinje baštinimo od žena koje su se neumorno i neustrašivo borile za ekonomska, socijalna, politička i ljudska prava žena.

Unatoč tomu što je Hrvatska danas ravnopravna članica Europske unije kao i činjenici da je ravnopravnost žena pravno regulirana, veliki broj žena ta prava još ne uživaju. Na tržištu rada nisu jednako zastupljene niti dobivaju jednaku plaću za isti posao kao muškarci.
Žene su ove godine dobile bitku prilikom izglasavanja Zakona o izboru zastupnika i zastupnica u Hrvatski sabor jer su na izbornim listama osigurale zastupljenost od 40%. Slijedi borba da žene izbore ravnopravnost pri sastavljanju lista.
Međunarodni dan žena je i prisjećanje na borbu koja je prethodila velikim društvenim promjenama.
To je dan napuštanja uvriježenih obrazaca koji nas još i danas guraju u kut gdje se od nas očekuje da šutke prihvatimo nametnutu nam ulogu manje vrijednih aktera političkih i ekonomskih procesa.
U vremenu ekonomske krize, svjedočimo jačanju političkih snaga koje odašilju poruke mržnje – pred nama je zato izazov građankama i građanima Republike Hrvatske ukazati na vrijednost socijaldemokratskih politika koje jedine jamče uređeno, pravedno, solidarno i razvijeno društvo u kojemu će se svatko osjećati sigurno i slobodno ostvariti Ustavom zajamčena prava.
Stoga i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena shvaćamo kao nastavak borbe za rodnu ravnopravnost i priliku još jednom ukazati kako zastupamo pluralističko, demokratsko, pravedno i solidarno društvo koje će svim građankama i građanima omogućiti dostojanstven, siguran i kvalitetan život.
Socijaldemokratski forum žena SDP-a Sinj želi svim Sinjankama i Cetinjankama sretan Međunarodni dan žena! Rodna ravnopravnost za nas nije samo „žensko“ pitanje. To je političko pitanje. To je pitanje svih onih kojima je stalo do društvenog, socijalnog i političkog napretka. To je pitanje koje potiče na djelovanje, a mi se nikada nećemo umoriti u davanju ispravnog odgovora.
Sretan vam Međunarodni dan žena!
Predsjednica SDFŽ SDP SINJ
Anđela Paštar Krnčević, dipl.oec.

 

Poštovane kolegice, uvažene sugrađanke,

od srca vam želim da budete baš takve kakve jeste bez želje i potrebe da ugodite svima ili da mislite u bilo koje trenutku da nemate pravo biti ravnopravne,ponosne,ustrajne, hrabre i nepokolebljive,ali prije svega žene jer svaka od vas je posebna,jedinstvena i svaka od vas može ponuditi više nego što i sama zna.
Društvo kao zajednica muškarca i žene bez predrasuda i diskriminacija u kojem će žena biti tretirana kako to zbilja zaslužuje kao žena,majka,supruga,djevojka,baka,sestra je društvo koje ima budućnost i društvo kojemu svi skupa moramo težiti i svaki dan se boriti da nas razlike ne razdvajaju nego da nas svakodnevno jačaju i zbližavaju.
Sretan vam 8. Mart, međunarodni Dan žena.
Stipe Jadrijević Cvrlje,predsjednik GO SDP-a Sinj