Pohlepa za vlašću sinjskog HDZ-a

Aktualno 1. travnja 2015

Budući da mi u medijima nije dozvoljeno pisanim putem demantirati, što mi Zakon o medijima omogućava, navodne činjenice o SDP-u i političkoj situaciji u Gradu Sinju koje je netočno u svrhu obmane u svom priopćenju na portalu Ferata iznio predsjednik HDZ-a Hrvoje Markulin svoj stav ću iznijeti preko službenih web stranica GO SDP-a Sinj. Nadam se da će i na ovaj način naši sugrađani biti u mogućnosti sami procijeniti tko se bori za vlast zastupajući osobne i interese stranke kojoj pripadaju, a tko zastupa interese sugrađana i radi posao zbog kojeg je i dobio povjerenje.

Prva netočno iznesena tvrdnja je ona da je SDP na vlasti u Gradu Sinju od 2005. godine do danas. Ako bi zanemarili činjenicu o tome tko je konstruktivna oporba od 2009. u GV-u, a tko se oportunistički prilagođava vlastitim političkim interesima onda bi bilo bitno istaknuti činjenicu da je HDZ u tom periodu ipak, nažalost, obnašao vlast, ali ne zahvaljujući dobivenom povjerenju građana nego isključivo perfidnom političkom trgovinom, a ne neslaganjem u koaliciji Preporod kako to tvrdi gospodin Markulin. Tu činjenicu je predsjednik HDZ-a ˝zaboravio˝ spomenuti.

Što se ,pak, tiče političkog kadroviranja, slažem se da HDZ ipak na tu temu ima puno više za reći jer je za njihovog obnašanja vlasti jedini kriteriji pri zapošljavanju bila i ostala bespogovorna poslušnost i naravno stranačka iskaznica.Ako bi članove SDP-a pri provedbi javnog natječaja i novom zapošljavanju trebala diskvalificirati stranačka pripadnost onda bi prema tim kriterijima na koje se poziva Hrvoje Markulin trebalo diskvalificirati i članove i simpatizere HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera koji su aktualni pročelnici u gradskoj upravi, direktori javnih gradskih poduzeća i knjižnice, ravnatelji muzeja i galerija, čelni ljudi TZ Grada Sinja. Zaista se ,kako vidimo, radi o skromnom udjelu s obzirom da se radi o ˝oporbenoj stranci˝.

Zašto predsjednik HDZ-a ne inzistira na njihovom povlačenju? Očito mu je strana činjenica da neke od njih karakterizira izvrsnost u poslu, stručna sprema i rezultati rada, a ne stranačka pripadnost koja je za predsjednika HDZ-a jedina vrlina koju kandidat na nekom radnom mjestu treba imati.Naravno da o načinu njegovog osobnog zapošljavanja i načina na koji provodi u školama političku kadrovsku politiku neću diskutirati jer se na razinu osobnog sukoba ne želim spustiti.

Poznato je svima da je HDZ proračun za 2014. godinu, sve do direktive iz vrha stranke koja im je to zabranila, isti namjeravao podržati. Očito je pohlepa za vlašću bila jača od brige za općedruštveni interes.Također još jednom treba naglasiti da koliko god proračune svih ovih godina kritizirali, pa i ovaj za 2015. godinu HDZ je isti uz uvećanje sredstava za nabavku palki, na vlastitu inicijativu, htio podržati i to samo dva mjeseca nakon što isti nisu podržali. Iz svega ovoga je razvidna namjera provociranja novih izbora samo vlasti radi kao što su to napravile njihove kolege u još 17 drugih gradova i općina. To je naravno legitimno pravo svake političke stranke, ali onda to treba nazvati jagmom za vlast, a ne odgovornim i konstruktivnim političkim djelovanjem kojega u sinjskom HDZ-u nema ni u tragovima.Tome u prilog govori i kritika sinjskog HDZ-a na račun prijedloga SDP-a za otpis dugova najugroženijim skupinama građana Sinja, te pokušaj politiziranja i opstrukcije inicijative SDP-a za pokretanjem socijalne samoposluge.

Da li se tako ponaša stranka kojoj je u interesu rad za opće dobro ili stranka koji ne preže pred ničim kako bi zadovoljila svoje apetite za povratkom na vlast i nastavkom uništenja svega što u sinjskom gospodarstvu vrijedi kao što je to bilo prije 2005. godine čije razdoblje je predsjednik HDZ-a ˝zaboravio˝ spomenuti. O tome sud trebaju donijeti građani, a ne pojedinci koji kroz politiku žele zadovoljiti osobne i političke uskogrudne interese.

S poštovanjem,

Predsjednik GO SDP-a Sinj

Stipe Jadrijević Cvrlje, mag.oec.