Otvoreno pismo Viteškom alkarskom društvu

Aktualno 24. lipnja 2018

Poštovani,

Povodom obilježavanja državnog blagdana – Dana antifašističke borbe, osvrnuli bi smo se na činjenicu što pojedine delegacije ne polažu vijenac pred Spomen kosturnicom poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora u parku Đardin, već samo na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Naime, to što kolege iz HDZ-a ne polažu vijenac pred spomenikom poginulim antifašistima, smatramo legitimnim izrazom njihovog programskog identiteta i njihove ideologije. Međutim, kada predstavnici Viteškog alkarskog društva izbjegnu polaganje vijenca pred spomenik žrtvama fašističkog terora, onda imamo potrebu javno o tome reći svoje mišljenje. Iako u VAD-u i HDZ-u sjede uglavnom jedni te isti ljudi, smatramo da bi oni trebali prepoznati da su poginuli borci NOB-a na isti način branili svoju domovinu od neprijatelja, kao što su to uradili hrvatski branitelji iz Domovinskog rata ili kako su to učinili naši pradjedovi boreći se protiv osmanlijske najezde. Ovakvo ponašanje je politikansko i sigurno ne odražava društveni realitet, a niti raspoloženje naroda Cetinskog kraja. Upravi VAD-a poručujemo da ne vode društvo kao stranku, nego da pokažu društvenu širinu koju bi svakako morali imati obavljajući tako časne dužnosti.

Sinjska alka ima višestruka značenja, a jedno od najzastupljenijih je da Alka predstavlja vitešku borbu protiv okupatora. Kroz povijest, značajan broj alkara, alkarskih momaka, vojvoda te članova VAD-a usprotivio se okupatoru i dao veliki doprinos u antifašističkoj borbi. Nemojte zaboraviti da je antifašizam civilizacijsko opredjeljenje suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti u razvoju demokracije, utkan u temelje hrvatske državnosti. Ne odavanjem počasti tim ljudima, VAD se odriče i svojih prethodnika, što u kontekstu očuvanja tradicije svakako nije nešto čime bi se mogla pohvaliti udruga koja bi trebala čuvati tradicije.

Dakle, pošaljite delegaciju s cvijećem na spomenik poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora i napraviti ćete pravu stvar.

S poštovanjem,

Gradski odbor SDP-a Grada Sinja