Osvrt SDP-a na prijedlog proračuna Garda Sinja za 2020.g.

Aktualno 12. prosinca 2019

Ovim putem želimo obavijestiti sve zainteresirane građane Grada Sinja o političkom stanju u gradu. Prije svega, važno je napomenuti da smo jedini politički dionici koji su od samih početaka formiranja novog saziva gradskog vijeća prepoznali nekvalitetu gradske vlasti i dosljedno bili u oporbi. Mišljenja smo da je ovo najlošija garnitura vlasti od uspostave demokracije naovamo. Ta ista vlast se u početku uspostavila oko Nezavisne liste dr. Jadrijevića, da bi bez javne objave, zakulisnim radnjama, gradonačelnica prigrabila vijećnike HDZ-a (ili su oni prigrabili gradonačelnicu), a sve u suprotnosti s voljom naroda na izborima. Na vlasti je neprirodna i od građana ne izabrana koalicija gradonačelnice,  HDZ-a i još nekolicine interesno uvezenih vijećnika koji čine većinu u gradskom vijeću.

Kako grad funkcionira, koliko je efikasan i okrenut potrebama ljudi koji u njemu žive, njih uopće ne zanima. Zanimaju ih jedino pojedinačni interesi koje ostvaruju u ovako povezanoj grupi. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da se gradska administracija već duže vremena nalazi u situaciji da ima višak novca, tj. da svake godine  planira i osigura novac za neke projekte, a da ih ne realizira? To se zove nebriga, nerad, nekompetencija i ukratko, loše vođenje grada. Malo je gradova u Hrvatskoj koji nepotrošen novac, prebacuju iz jedne fiskalne godine u dugu, već naprotiv većina privlači dodatan novac iz raznih fondova ili se čak zadužuju kako bi realizirali projekte od kapitalnog značaja za građane. Očito se kod nas radi o ozbiljnom neradu, neorganiziranosti ili nekompetentnosti gradonačelnice i njene administracije.

No to još nije sve! Aktualan je prijedlog HDZ-a da planirano umanji gradski proračun 2020.g.  kako bi se, kako oni kažu, porezno rasteretili građani, a mi tvrdimo da je prijedlog izrazito štetan za budući razvoj grada Sinja i potrebe njegovih građana. Oni očito žele populistički  ugrabiti političke poene i oduzeti novac gradu koji vapi za izgradnjom, primjerice prometne i komunalne infrastrukture. Zar Sinju nije potrebna obilaznica, kanalizacija, biciklistička staza do aerodroma, novi vrtićki objekti, dodatni tim hitne pomoći i uređaji u domu zdravlja koji će biti u funkciji građana, a ne da, iako su ispravnom stanju, građani moraju plaćati preglede privatnicima?! Nadalje, ukidati porez na potrošnju, kako HDZ to predlaže, znači još više forsirati otvaranje kafića kojih ionako ima previše. Drugu svrhu ovoga navodnog rasterećenja mi nismo uspjeli iščitati. Inače, cijeli prijedlog HDZ-a izrazito je nestručan i populistički te ga mi nikako ne možemo prihvatiti.

Zbog svega navedenog, obzirom da se ishod oko usvajanja proračuna već unaprijed zna, Gradski odbor stranke je jednoglasno donio odluku da ne želimo biti statisti u političkoj predstavi gradonačelnice, HDZ-a i njihovih žetončića, te zbog toga nećemo sudjelovati u radu današnje sjednice Gradskog vijeća.