Bankrot Sinja zbog novih tribina?

Aktualno 25. veljače 2015

U cjelosti prenesimo članak koji je u tiskanom i web izdanju objavila Slobodna Dalmacija

“Palke su ovih dana u Sinju riječ koja se najčešće izgovara. Svi su za to da se na tristotu godišnjicu Alke montiraju nove pomične tribine, ali nisu suglasni kako ih financirati. Pišu se pusta priopćenja, sazivaju presice i lome koplja na temu tko više voli Alku, a ljubav ima cijenu – osam milijuna kuna koliko bi stajale tribine. To bi značilo i 1500 mjesta u gledalištu više, a ako uzmemo da je to stotinu kuna u prosjeku po ulaznici, eto nas, brat bratu, na dvadeset tisuća eura zarade.

Ukratko, Viteško alkarsko društvo predložilo je da se Grad Sinj zaduži za tribine kod HBOR-a, a u vraćanju duga u jednakim bi omjerima pomogli VAD i Splitsko-dalmatinska županija, međutim, povuci-potegni, i takva ideja nije dobila zeleno svjetlo, a odluka kako i po kojim uvjetima nabaviti tribine – odgođena je. Vrijeme curi, do jubilarne Alke za koju će interes biti izniman ostalo je pola godine, a popularnih palki, koje imaju i svoju Facebook stranicu – nema na vidiku.

Bypass za EU

Nezavisni vijećnik Miro Bulj, kojemu iz mandata u mandat raste popularnost zbog njegova društvenog angažmana, o svemu govori bez dlake na jeziku. Bulj ne dvoji da su nove tribine pored alkarskog trkališta nužne, ali ne pristaje da se financijski teret svali (samo) na leđa Sinjana.- Nedopustivo je da u nabavi tribina ne sudjeluju i općine s tzv. alkarskog teritorija. Ako Trilj, Otok, Hrvace i Dicmo sudjeluju u članstvu, natjecanju i upravljanju VAD-om, zašto ne bi snosili i trećinu ukupnih troškova?! Govori se da bi onda problem bio u upravljanju, jer se tribine mogu i iznajmljivati, pa bi se morala dijeliti i dobit.

Ne vidim u tome ništa sporno. Kako su Sinj i novostvorene općine raspodijelili vlasničke udjele u “Vodovodu i odvodnji”, “Čistoći”, tako mogu napraviti i s palkama – jasan je Bulj, koji je svoj prijedlog sročio kroz amandmane koji su se kasnije gotovo preklopili sa zaključcima sjednice Gradskog vijeća Sinja na kojoj se odlučilo da se “još ništa nije odlučilo”. Bulj smatra da je i Županija splitsko-dalmatinska pozvana sudjelovati u ovom projektu.

– Sinjani su VAD-u dali puno financirajući uređenje Alkarskih dvora. Tu je dobro uskočila i Vlada. Ne znam zašto u VAD-u na vrijeme nisu tražili novac iz EU fondova za nove tribine, nego sad olako predlažu novo zaduženje, a proračun Grada u posljednjih pet godina smanjio se na trideset milijuna kuna, a broj nezaposlenih uduplao. Tko će vraćati taj kredit ako se ovim tempom nastave gasiti radna mjesta? – postavio je Bulj pitanje svih pitanja.

Predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić tvrdi kako je izvjesno da će troškove montaže tribina pokriti Europska unija, međutim, priznaje, u vremenskom su cajtnotu što se prijava za financiranje tiče. Zato je VAD i predložio da kredit kod HBOR-a bude jedna vrsta bypassa kako bi Sinjani i gosti dobili nove tribine na vrijeme.

– Tribine bi se mogle iznajmljivati tijekom cijele godine i na njima zarađivati. Kredit koji bi se podigao bio bi s počekom od dvije godine i vrlo prihvatljivom kamatom, a na koncu bi se to prebilo novcem iz EU fondova tako da Sinjane ne bi stajalo ništa – kaže dr. Jukić i pojašnjava da bi u slučaju da EU ne odobri potreban novac, jednake iznose kredita otplaćivali VAD, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj.

Sinjski SDP je rezolutno protiv bilo kakvog zaduženja. Predsjednik lokalnog ogranka stranke Stipe Jadrijević Cvrlje kaže da će VAD u 2015. od Grada Sinja dobiti milijun kuna.

– Uređenje Alkarskih dvora Grad Sinj je do sada platio 7.323.890 kuna, a Vlada 25.800.000! To je, priznat ćete, silan novac, i ne vidim zašto VAD sam ne bi financirao nove tribine? Uređenje Alkarskih dvora nije bilo bezveze, zbog šminke, ono se trebalo financijski valorizirati, Alkarski dvori trebali su zaraditi novac koji bi se dalje ulagao u Alku.

Kažu da im zlatnici mogu biti zalog za kredit, pa što onda ne prodaju zlatnike, a vele da vrijede deset milijuna kuna, financiraju nove tribine i poslije zarađuju od iznajmljivanja? Je li bolje postaviti nove tribine a da nikoga zbog toga ne zadužujemo i nepotrebno podižemo kredit i plaćamo kamate? Budimo logični – kaže Jadrijević Cvrlje.

Neka nađu sponzore

Mladi sinjski SDP-ovac tvrdi da je VAD prilično moćna udruga i da bi puno toga oko Alke mogli sami.
– Oni kao udruga imaju godišnje oko dva milijuna kuna na računu. Čemu im služi služba marketinga, da njezini zaposlenici nazivaju uvijek jedne te iste sponzore? Neka iskoriste činjenicu da je pred nama tristota jubilarna Alka i povećaju prihode od marketinga – poručuje Jadrijević Cvrlje i konstatira da bi Grad Sinj, umjesto da stenje pod teretom kredita za bogati VAD, trebao, nažalost, otvoriti socijalnu trgovinu jer i u Sinju ima gladnih.

– Tih milijun kuna koje Grad Sinj kani dati VAD-u potrebnije je siromašnim Sinjanima – zaključuje Jadrijević Cvrlje.
Hrvoje Markulin, predsjednik sinjskog HDZ-a, upozorava da je rješenje koje VAD nudi daleko najprihvatljivije.
– Taj se kredit može brzo realizirati, vrlo je povoljan, a postoji i poček. U te dvije godine počeka, iz EU-a će nam odobriti potreban novac i to ćemo jednostavno prebiti.

Sve da se i dogodi da nam EU ne odobri potreban novac, Grad Sinj bi od preuzetog kredita vraćao samo jednu trećinu duga, a bio vlasnik tribina sto posto i mogao bi ih iznajmljivati cijelu godinu i zarađivati. Grad bi godišnje za taj kredit izdvajao od 250 do 300 tisuća kuna, a budući da nije opterećen drugim dugovima, mislim da bismo i to, ako bude potrebno, bez problema podmirivali. Uostalom, VAD daje garanciju u zlatnicima u omjeru jedan naprema jedan – kaže Markulin.

Prema zaključcima s posljednje sjednice Gradskog vijeća Sinja, Grad će s VAD-om i Splitsko-dalmatinskom županijom zaključiti sporazum o osiguranju vraćanja kredita. VAD-u je predloženo da zatraži očitovanje od Grada Trilja, te općina Dicmo, Hrvace i Otok o njihovu sudjelovanju u financiranju nabavki tribina.

Grad neće bankrotirati

– Strah me da ćemo kasniti. I s kreditom kod HBOR-a smo na knap s vremenom – veli HDZ-ovac Markulin.
Sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac s liste dr. Stipislava Jadrijevića smatra da će se na koncu, ipak, potreban novac za tribine pronaći i da će se sve obaviti na vrijeme. Križanac kaže da je VAD od Grada Sinja lani dobio puno manje novca nego što se govori, jer je zbog rebalansa i amandamana koji je poslije predložio Klub vijećnika SDP-a, Viteško alkarsko društvo 2014. uprihodovalo 250 tisuća kuna umjesto predviđenih milijun.

– Viteško alkarsko društvo je prevažna institucija i mora se priznati da su puno napravili posljednjih godina. Grad bi VAD-u, sukladno obvezama koje je preuzeo na sebe, morao davati i više novca, ali situacija je takva kakva jest, a kad izgubimo državne potpore za brdsko-planinsko područje od 2018., bit će nam realno još i teže. Zato se prije toga svi zajedno moramo odlučiti za konkretne projekte koje ćemo u budućnosti realizirati i od kojih će Sinj kao grad živjeti. Došla su vremena da se svaka kuna mora zaraditi – kaže Križanac, koju smo pitali ima li Grad Sinj, i u kojoj mjeri, prostora za zaduženje.

– Teško mi je to reći, jer projekcije proračuna su jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo – veli Križanac i dodaje da ne misli da bi se Grad financijski urušio pod novim tribinama.

Znači li to da će Grad, kad garancije za kredit stignu, ipak ići u zaduženje za tribine?

Saša Ljubičić
Snimio Toni Paštar

Mogli bismo od Alke i Velike Gospe živjeti cijelu godinu

Sinjani iseljavaju, nezaposlenost raste, proračunskog je novca sve manje. I tako je iz godine u godinu.

Umjesto da ovaj grad od Alke, Velike Gospe i svoje gastronomske ponude napravi brendove od kojih ćemo živjeti cijelu godinu, umjesto da oživimo poljoprivredu i Splićanima i ostalima ponudimo naše ekoproizvode, mi kao grad stalno propadamo, a od silnih najavljenih projekata – nije se dogodilo ništa. Jedino ćemo dobiti sportsku dvoranu koju gradimo vlastitim novcem, a mogle su nas financirati Europska unija ili Vlada – kaže Miro Bulj.

Tematski park sigurno prolazi

Grad Sinj je Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova predao projekt velike natkrivene jahaonice na hipodromu, kao dio cjeline Tematskog parka Sinjska alka u sklopu kojeg su predviđene i nove tribine. U VAD-u vjeruju da će s obzirom na značenje Alke koju je zaštitio UNESCO, Tematski park sigurno dobiti potporu EU-a.

Peticija protiv zaduživanja

Na Facebook stranici ‘Volim Sinj’ protive se kreditnom zaduženju Grada koje predlaže VAD. Zamjera se VAD-u da nije dostavio niti jednu pisanu garanciju za kredit Gradu Sinju – od Vlade, a ni od Županije splitsko-dalmatinske. Godišnje je VAD-u četiri tisuće karata na raspolaganju, a podijeli ih se tri tisuće?! – konstatira se na Facebook grupi ‘Volim Sinj’, kao i to da se cijena od 8 milijuna kuna za tribine s kamatama penje na više od 10 milijuna kuna.”